Tid för reflektion.

Eftersom vi inget mer kan göra än att luta oss tillbaka och invänta besked så har vi funnit tid att reflektera över den långa resa vi gjort. 
 

Såhär ser pärmen ut med de dokument vi samlat in under resans gång, och de är ett antal. Mobilen döljer "lilla du". Jag vill inte gå it med namnet riktigt ännu. 
 
Det första man gör när man ska adoptera är att förslagsvis anmäla sig till en adoptionsförmedling. Detta är bra eftersom köerna kan vara långa. Därefter går man en föräldrautbildning specifikt utformad för adoptionsföräldrar vilket tar ca tio veckor. Däremot startar dessa kurser bara en till två gånger per år med lite otur så kontakta Studiefrämjandet fort som attan för att se när dessa kurser startar! 
 
När denna är klar får ni ett intyg. Detta intyg ska in till er adoptionsförmedling. Kom för Guds skull ihåg att ha kopior på allt ni någonsin skickar under processens gång! Har ni möjlighet under intygsinsamlandet så be även om flera original av dokumenten och inte bara ett. 
 
Sedan kommer hemutredningen. Denna innebär ca tio träffar med socialnämnden där de helt enkelt lär känna er lite. När denna heminredning är gjord så kommer personerna som utredde er att skicka sina beslut till socialnämndens sammanträde som beslutar om er rätt att bli föräldrar eller inte. Detta intyg kommer sedan att vara giltigt i två år så tar er adoption längre tid får ni förnya detta. 
 
Under denna period så kommer det att sammanställas en utredningsrapport på många sidor som berättar om er, era jobb, er relation, er familj, er uppväxt, er livsåskådning osv. Fysisk och psykisk hälsa, ert nätverk samt era referentpersoners åsikter om er som föräldrar. Jag ska förklara:
 
* Läkarintyg måste fixas. Adoption 6 och adoption 7 hette de dokument vi var tvungna att fixa. Dessa dokument hittar man på Socialstyrelsens hemsida. 
 
* referentpersoner. Dessa är kompisar till er och måste själv ha barn. Dessa personer skriver ett brev helt enkelt där de intygar att ni kommer att kunna ta hand om ett barn. Dessa personer kan även bli uppringda av socialtjänsten och få svara på frågor om er. Vi hade tre föräldrapar. Till utredningen hade vi två, men när adoptionen närmade sig mål ville de ha in ytterligare referenter. 
 
När utredningen är klar och ni har fått ett medgivande skickar ni detta till er adoptionsförmedling. 
 
De intyg vi har skaffat fram INNAN vi fått barnerbjudande var följande: 
Hälsodeklaration
Läkarintyg
Ev. Sterilitetsintyg (kan påskynda processen i vissa länder)
Utredningsrapport
Inkomstintyg
Banksaldo (besparingar)
Vigselbevis
Utdrag ur äktenskapsbok
Utdrag ur födelsebok (går att finna på riksarkivet. Jag vet, har ingen aning om vad denna har för betydelse men viktig var den)
Adoption 12- intyg om socialnämndens beslut
Föräldrakurs intyg
Taxeringsuppgifter från skatteverket
Sammanträdesprotokoll/ adoption 4 ( utredarens förslag till beslut)
Intyg från referentpersoner
Psykologutlåtande
Utdrag ur belastningsregistret från Rikspolisstyrelsen 
Personbevis
Kopior på era pass
Fullmakt att tolk får översätta alla era dokument
Fastighetstaxering (om ni äger hus)
Fotobok med bilder av er samt er bostad. 
 
Detta kan skilja sig från land till land, så oroa er inte. Det är ett helvete under insamlandet men jag lovar att man lyckas och har man tur har man en adoptionsbyrå som backar upp en under processen:) 
 
EFTER att vi fick barnerbjudandet, dvs när vi visste vem som eventuellt skulle bli vårt barn och vilka särskilda behov detta barn kunde tänkas ha samlades följande dokument in:
 
Ett ytterligare beslut från socialnämnden där vår socperson tagit del av information kring vårt barn och därefter beslutar om vi är lämpliga föräldrar till just detta barn. 
Intyg från barnsjuksköterska, barnläkare samt barnpsykolog för att påvisa att de kan möta upp barnets eventuella behov.
Intyg från logoped.
Intyg från FAS- föreningen, om det finns minsta möjliga indikation på en FAS-skada hos barnet ( vilket det finns väldigt ofta i vissa länder).
En ytterligare ansökan direkt riktat till det barn ni ansöker om. Här skrev vi ihop ett tiotal sidor om hälsotillstånd, dvs hur vi kan hjälpa just vårt barn med de behov som kan komma att finnas. Hur bra förberedda vi är på att ta emot ett barn med särskilda behov (vilket är konstigt uttryckt eftersom alla adoptivbarn naturligtvis har särskilda behov vad gäller anknytningsprocesser etc). Vi ska skriva om hur vi hade tänkt utveckla barnets språk (tack och lov är detta mitt yrke), hur vi tänkt göra med föräldraledigheten samt vilken kontakt vi tänkt ha med hemlandet. 
Vi samlade även in ett intyg från det tilltänkta förskolan. Man måste tänka lite outside the Box i sista racet för att öka alla chanser att få sitt barn. 
 
KOM IHÅG! Detta skiljer avsevärt från land till land, så bli inte skräckslagna av att se detta. Dessa insamlandet har även gjort under en lång tid, det är ingenting man sätter ihop på en vecka. 
 
Jag vill med dessa rader endast öka förståelse. För att en adoption tar tid.
 
Är ni anhöriga till någon som adopterar hoppas jag att ni förstår vilken oerhörd process det är att ta sig igenom allt. Många konstiga attityder vad gäller adoptioner har vi fått möta under våra år som adoptionsföräldrar men snart är vi förhoppningsvis i mål:) 
 
Att adoptera kostar vansinnigt mycket pengar och tid! Naturligtvis är det värt varenda krona och sekund men se till att lämna utrymme för barn nummer ett innan barn nummer två beslutas! Många glömmer detta idag och har väldigt bråttom med det mesta.
 
Njut! 

Det där med semester

...var bara att fetglömma i år. 

Adoptionsförmedlingen har hört av sig. Den artonde augusti kommer domen, då väljer de familj till lilla du. Åh, lilla du - jag försöker att trösta mig själv hela tiden. 

Mannen törs nästan inte tänka på hur det kommer att bli och själv tänker jag alldeles för mycket. Vad beslutet än kommer att bli kommer jag nog att få avvika från arbetsplatsen. Jag kommer inte att klara av att vara lärare just denna dag. Jag kommer att kolla min mobil var femte minut och vara allmänt sinnesförvirrad. Mina stackars elever kommer att undra vad som hänt under sommaren egentligen. 

Jag är tacksam över mina fantastiska arbetskamrater som orkar med mig och mina fantastiska elever som också på ett sätt varit delaktiga i processen. Jag har varit öppen med min adoption sedan dag ett- vi som adopterar måste också få berätta, få känna, få längta- precis som vilken havande somhelst! 

Lilla du. Jag ser din bild varje dag. Ändå blir det kanske inte just du. Den nittonde augusti kanske vi sitter här och raderar alla de inlägg som handlar om just dig. 

Att börja om, att samla nya krafter. Missfallet. 

Den artonde augusti vet vi om det blir mentalt missfall eller du. 

Hur länge ska man orka? Hur mycket ska man som adoptionsföräldrar behöva gråta? Oroa sig? -
Längta. 

Första augusti 2009, och nu kanske snart i mål. 

Vårt älskade lilla lejon- blir det du?

7/7

Dagen du äntligen kom ut på den officiella listan. Har varit i kontakt med adoptionsförmedlingen, barnsjuksköterskan och Logopeden idag. Intyg ska in, fort! 

Tänk...om ett par veckor är vi kanske föräldrar? 

Det här har varit den konstigaste sommaren i hela våra liv. 

Magen, det känns nu. Pirrigt i hela kroppen. 

Väntan. Så omänsklig. Förväntan och lidande nermald och kryddad med kärlek. 

Lilla du, ska du få komma hem snart? 

RSS 2.0